6 μυστικά για το τέλειο ρύζι!!!

Share

6 μυστικά για το τέλειο ρύζι!!!

1 Αφήστε το ρύζι  να μουλιάσει 

Καλό θα ήταν να αφήσετε την ποσότητα ρυζιού που θέλετε να μαγειρέψετε, να μουλιάσει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.

2 Ξεπλύνετε καλά

Συνήθως το ρύζι ξεπλένεται με 2-3 αλλαγές παγωμένου νερού. Υπάρχουν δύο λόγοι για να ξεπλύνετε το ρύζι σας. Σε ορισμένα εργοστάσια χρησιμοποιείται σκόνη ως ενισχυτικό της άλεσης, οπότε το ξέπλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα πριν μαγειρέψετε το ρύζι σας. Το ξέπλυμα αφαιρεί επίσης, μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Ορισμένες φορές –κυρίως στη περίπτωση του basmati- μουλιάζουμε τους κόκκους, βοηθώντας τους να ενυδατωθούν καλά και να μην λιώσουν κατά το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σιγουρευτείτε ότι στραγγίξατε καλά το ρύζι σας, διαφορετικά θα χρειαστείτε περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολογίζατε αρχικά.

3 Τρόπος μαγειρέματος για χυλωμένο ή σπυρωτό ρύζι

Λέγεται πως υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ρυζοφάγων: αυτοί που το τρώνε «σπυρωτό» κι εκείνοι που το προτιμούν «χυλωμένο».
Λάθος! Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη, το θέλουν «κολλώδες» ώστε να τρώγεται με τα τσοπστικ. Έτσι, για «σπυρωτό» ρύζι αγοράζεις parboiled, που όσο και να το βράσεις δεν λασπώνει. Για «χυλωμένο» ρύζι παίρνεις «γλασέ», «αρμπόριο» και «καρναρόλι». Για «κολλώδες» ρύζι προτιμάς «μπασμάτι» ή «τζάσμιν».

4 Για να δώσετε γεύση στο άνοστο ρύζι

Το ρύζι από τη φύση του είναι εντελώς άνοστο, γι’ αυτό χρειάζεται να βράσει σε ζωμό (βοδινού ή κοτόπουλου), ή να βράσει μαζί με άλλα υλικά, ή να «καεί» με βούτυρο μόλις είναι έτοιμο, ή να βάλεις μια σάλτσα από πάνω του ή ένα γιαούρτι. Μια άλλη μέθοδος για να νοστιμίσει κάπως είναι να τσιγαριστεί σε λάδι μέχρι να «ιδρώσει» και στη συνέχεια να προστεθεί το νερό. Πριν, όμως απ’ όλα αυτά, το ρύζι χρειάζεται καλό ξέπλυμα με κρύο νερό προτού αρχίσει να μαγειρεύεται.

5 Οι τρείς μυστικοί τρόποι βρασίματος ρυζιού

Τα ρύζια βράζονται με τρεις μεθόδους. Για τα «χυλωμένα», προστίθεται στο σκεύος με το ρύζι ζωμός σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς και καλά. Για το «σπυρωτό» υπάρχουν δύο τεχνικές. Στην πρώτη, ρίχνουμε το ρύζι σε νερό που βράζει και μόλις γίνει το σουρώνουμε. Η άλλη τεχνική έχει ως εξής: η αναλογία ρυζιού προς νερό είναι 1 προς 2,5. Βάζουμε λοιπόν να βράσει το 2,5 νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το 1 ρύζι, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε το σκεύος. Μόλις «σωθεί» το υγρό και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του είναι έτοιμο. Για «κολλώδες» ρύζι προτιμάμε το μαγείρεμά του στον ατμό.

6 Οι θερμίδες του ρυζιού 

Παρότι η πρόταση «χοντρός Ασιάτης» αποτελεί το τελευταίο σύντομο ανέκδοτο, το ρύζι έχει αρκετές θερμίδες: συγκεκριμένα 365 για κάθε 100 γραμμάριά του. Αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε σάλτσες, λιπαρά και άλλα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του.

Comments are closed.