Πυρικουλάρια στο ρύζι

Share

Πυρικουλάρια στο ρύζι

Καραδοκεί μετά τις βροχές στο ρύζι η πυρικουλάρια.Ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας «πυρικουλάρια» στους ορυζώνες προβλέπεται να διαμορφωθούν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο (καλοκαίρι δροσερό με συχνές βροχοπτώσεις).

Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τα στελέχη και τα στάχυα του ρυζιού και προκαλεί αλλεπάλληλες μολύνσεις.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας,η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία,η είσοδος κρύου νερού στον ορυζώνα,ο συννεφιασμένος καιρός,η νηνεμία,η καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών,η περίσσεια αζώτου,η πυκνή-όψιμη σπορά και γενικά οι παράγοντες που καταπονούν τα φυτά όπως η έλλειψη νερού.

Το μόλυσμα διατηρείται στην καλαμιά, στα αυτοφυή αγρωστώδη και στο σπόρο.Ο μύκητας διαδίδεται κυρίως με τον αέρα και το νερό άρδευσης και δευτερευόντως με το σπόρο και τα υπολείμματα της καλλιέργειας.

 

Comments are closed.