Καλλιεργείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Λαμβάνεται από τη κορυφή ενός χόρτου και στη συνέχεια περνάει απο επεξεργασία ψησίματος.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σχετικά με τη διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι ένα απο τα τρόφιμα που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Μάλιστα,πιο συγκεκριμένα,οι μελέτες αυτές απέδειξαν πως τελικά το υποτιμημένο μαύρο ρύζι αποτελεί ένα souperfood και θα έπρεπε να βρίσκεται στη διατροφή όλων .
Το μαύρο ρύζι περιέχει ανθυοκυανίνες και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ποσότητα.Οι ανθυοκυανίνες είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι εκείνη που χαρίζει το έντονο χρώμα τους.
Το άγριο ρύζι έχει σαφώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Β βιταμίνες, απ’ ότι το καστανό ρύζι και περιέχει αυξημένες ποσότητες ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6 και το σύνολο της ομάδας των Β βιταμινών που είναι σημαντικές για την ενέργεια του ατόμου, την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της πεπτικής διαδικασίας και του μεταβολισμού.
Το άγριο ρύζι, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου στη σύστασή του από το καστανό. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας, πόσο σημαντικό είναι το μαγνήσιο για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την καταπολέμηση του άγχους, των πονοκεφάλων και της κόπωσης, γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η μεγάλη θρεπτική αξία του άγριου.
Το άγριο ρύζι είναι πλούσια πηγή καλίου, το οποίο με τη σειρά του διατηρεί στην αρτηριακή πίεση σε καλά επίπεδα και ανακουφίζει από το πρήξιμο της κοιλιάς. Η ποικιλία δε, του άγριου ρυζιού περιέχει μάλιστα τη διπλάσια ποσότητα σε κάλιο από τα αντίστοιχα νούμερα του καστανού, κάνοντάς το εξαιρετική διατροφική επιλογή.
Το μαύρο ρύζι είναι μια υπερ-τροφή και μάλιστα σε εξαιρετικά οικονομική τιμή !