Τα ρεβίθια είναι απο τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος ,του γάλακτος και της σόγιας.Θεωρείται μια πλήρης τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας.
Είναι μια πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες ,υδατάνθρακες ,φολικό οξύ,ασβέστιο ,σίδηρο ,μαγνήσιο ,κάλιο ,χαλκό ,ψευδάργυρο, βιταμίνες Α,Β1,Β2,Β6,Β12 και νιασίνη.Η νιασίνη αποτελεί βιταμίνη του συμπλέγματος Β και συμμετέχει στο σχηματισμό δυο συνενζύμων που είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας απο την τροφή.Ανεπάρκεια νιασίνης συνεπάγεται κόπωση και απώλεια μνήμης , ενω σοβαρή έλλειψή της οδηγεί σε πελλάγρα.
Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν απο τα υπόλοιπα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους ,που ανέρχονται στο 20%-30%,περιέχουν αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη ,γι’αυτο το λόγο οι πρωτεϊνες του ρεβιθιού θεωρούνται πλήρεις πρωτεϊνες.
Τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε άμυλο ,επίσης ειναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων ,η περιεκτικότητά τους κυμαίνεται απο 52,4%-70%.
Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη!
Τα ρεβίθια προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα τις γυναίκες απο την οστεοπόρωση .Μελέτες έχουν καταλήξει οτι προστατεύουν τον άνθρωπο απο τη στεφανιαία νόσο,εγκεφαλικά,την αρτιοσκλήρωση,τον καρκίνο του παχέως εντέρου κ.α
Το ασβέστιο βρίσκεται κατά 70% στο φλοιό του ρεβυθιού. Γι’ αυτό τα ρεβύθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα και όχι να αποφλοιώνονται. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα πλούσιο το ρεβύθι είναι στη βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από το κρυολόγημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.