Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού
και συμβολίζουν την ταπεινότητα. Η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του
εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα
μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για
τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν.
Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν
πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση
ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα.
Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι
πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε
φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.
Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του
μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για
τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των
γνωστικών ικανοτήτων.
Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) παρέχει 227 θερμίδες.
Πολλές οι χάρες τους:
Τα όσπρια με το αστείο όνομα – γνωστά σαν αμπελοφάσουλα στην πράσινη,
τρυφερή τους ηλικία – είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και
ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο
(υψηλή περιεκτικότητα).
Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και αναστολείς της πρωτεάσης, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών
κυττάρων.
Παρέχουν επίσης άφθονη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Πώς να ξεχωρίσεις τα φρέσκα:
Αν στο δάγκωμα η σάρκα του φασολιού υποχωρεί, τότε είναι φρέσκο. Αν σπάει
σαν καραμέλα, είναι μπαγιάτικο. Αν τα μουλιάσεις και μετά από ώρες
επιπλέουν στο νερό, τότε έχουν χαλάσει.
Τι να αποφύγεις:
Τη μαγειρική σόδα (θέλοντας να διευκολύνεις το βράσιμο), το αλάτισμα κατά
τη διάρκεια του βρασμού (χαλάει τη γεύση τους και τα κάνει δύσπεπτα) και
το ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη.